Nå vakner Farmorhagan

Mimosa i full blomst

Hei, hei!

Det er april i og rundt Farmorhagan. I skrivende stund er det Skjærtorsdag i Den stille uke. Kirkegang og hellig messe for gammalhusfolket og flere med i formiddag. Stille ettermiddag i Gammalhuset nå. Lett regn iblandet en anelse sludd lar en tørr og takknemlig Farmorhaga supe væte alt den kan. 

🙂

Påskesol? Ja. det kan jo være en drøm, det, men etter en ualminnelig nedbørfattig vinter og tidligvår, er hver eneste regndråpe verd mer enn gull. Så kommer nok vårsol og varme etter hvert, får vi tru!

Vil vi ut på gåtur, er det egentlig bare å kle seg etter været. Vi har jo ikke glømt "ull innerst" og lett regntøy utapå! Og, om gammalhusfolket ikke har reist på hyttetur, er det mulighet for ei elde i stueovnen heme, - i kveldinga, om det skulle trengs. Utrolig mye å takke for!

Innmed Gammalhusveggen smiler scillaen, og noen mini-påskeliljer ler ivrig mot oss mellom fjorgammalt lauv og vissent gras.

Det er blitt noen innledende runder med rive og trillebør nå i forkant av helgedagene, så vårhagegledene er i gang! Småbruker'n stiller opp sammen med frua si, så da blir det felles glede.

Innimellom finner jo Gammalhusfrua fram garn og helkenål. Det er slikt som gammalhusfruer kan gjøre, og herværende frue gjør det ganske så ofte, egentlig.

I løpet av de par siste ukene ble det et aprilskjerf! Det er heklet i alpakkagarn i mer vårlige farger. Det gule innslaget skal minne om mimosa. På bildet nedenfor er de gule stripene blitt litt svake, men så påberoper heller ikke Gammalhusfrua seg å være noe særlig til fotograf, heller! Men, for Gammalhusfrua er mimosa også fortelling om Italia, ikke minst vår i Italia! Aprilskjerfet med mimosainnslag blir gave til en velvoksen, nydelig dame som har arvet et historisk hus etter kunstnerforeldre som elsket Italia og mimosa!

                  Skjerfet "April" - fortsatt kan dagene være kjølige!

 


Noen har kalt Hadeland for Nordens Toscana. Mimosa vokser ikke her, men akkurat nå er gåsungetreet i utkanten av Farmorhagan fullt av gule pollenrike blomster. Og, en og annen gang går det også an å få kjøpt mimosa lokalt i blomsterforetning. Dessuten skal Gammalhusfrua finne ut om det gå an  å dyrke mimosa innomhus, men det får hun i så fall fortelle om en annen gang! 

Sammen med hestehoven er gåsunger blant de tidligeste vårtegna her vi bor. Også når påsken kommer tidligere , er gåsungene som regel framme til palmesøndag. Derfor er de blitt kalt "pælm" mange steder i Norge. Slik er greiner av gåsunger blitt brukt som lokale palmegreiner i tilknytning til palmesøndagens gudstjeneste. Men, i år er gåsungene her så langt framme at de gjør seg best ute på treet. Midt i regn og sludd synger de sitt stille og tålmodige hosiannahåp inn mot nytt liv som er i ferd med spire og gro. "Livstrua bryt gjennom tæla og tvang!" skriver Skjæraasen. Det er påskefortellingen uttrykt i ei enkel strofe. 

Velsignet stille uke! God påske når den bryter fram påskemorgen!

Vennlig hilsen Gammalhusfrua