Førjulstanker i forkant av advent

Her er Hellig-tre-kongerslysa montert. Skal frigjøres fra plastomslag og settes i stake!

Gammalhusfrua har aldri vært noe særlig til kremmer! Hun har ikke hatt det med å selge noe, annet enn lodd til inntekt for ulike gode formål, da!

Men, så er det jo forskjellige tider i livet, slik som det faktisk står noe om i ei god bok, og i den seinere tida har kanskje lesere av Gammalhusfrua sine tanketreif, skjønt at i og utafor Farmorhagan blir det strikket og heklet i tide og utide. Hva "utide "betyr i den sammenhengen, veit ikke Gammalhusfrua helt sikkert hva er, men spør du Småbruar'n, mannen hennes, ville han sikkert si at det hender at den strikkinga/heklinga pågår til litt vel drøyt ut i de små timene enkelte kvelder, og da betyr det nok at det er i nærheten av hva noen ville kalt i "utide".

Nå vel, det er blitt noen hekleskjerf og noen bundingstårkler. Og, Gammalhusfrua er så glad i alpakkagarn i ulike varianter og farger. Så for Gammalhusfrua er både Husfliden (Oslo, Gjøvik og Lillehammer) og lokal garnbutikk i bygda reine godtebutikkene! Det var dagens lille reklame! (Har ikke reklameintekter på bloggen, så det er sagt!)

I fjor til jul fikk hele slekta håndheklede skjerf som julegaver. Mjuke pakker de luxe, altså. Og Gammalhusfrua er litt pedantisk sånn, - det følger med vaskeanvisning samt gode råd om å merke de dyrebare skjerfene, for de er for kostelige til å bli gjenglemt i gymgarderober eller på tog og buss samt alle andre steder folk glømmer saker og ting!

Siden skjerfene i år (2017) ikke skal bli reprise på fjorårets julegaver til slekta, tenkte Gammalhusfrua ut en annen avsetningsmulighet: Julemarked i forbindelse med Førjulsdager! Siden hun er medlem i Hudflidslaget, meldte hun seg til tjeneste på et av stedene der Husflidslaget hadde demonstrasjon og utsalg. Der kunne hun sitte med heklearbeid mens andre strikket eller viste spinning, veving,trearbeid og ymist anna håndsverk. Evt salg av skjerf og bundingstårkler ville bli bonus (noe som kunne finansiere i hvertfall litt av garnet hun har heklet og strikket av!)  Dessuten trengte misjonens julemarked håndlagde gavebidrag, så her ble det muligheter i fleng!

Gammalhusfrua skulle delta den 25. november, og det er jo Karimesse. Det er minnedag/festdag for Den hellige Katarina av Alexandria. I Norge blir dagen også kalt "Kari med rokken eller " Lysstøyperdagen." Du kan lese mer om Sta. Katarina på linken: 

http://www.katolsk.no/biografier/historisk/katalexa

(Hvis du ikke kommer direkte inn på den sida, kan det hende at den legger seg som en egen "fane" som du må hente fram, men det har du sikkert skjønt for lenge sida.)

I og med at det snart er jul og julemarkedsinnsatsen til Gammalhusfrua var denne dagen, tenkte hun at da fikk hun ha lys-onn et par dager før enn hun vanligvis har, for frua prøver så godt hun kan, de åra hun har rukket å få det til, å dyppe Hellig-tre-kongers-lysa den dagen.                                                   

Årets lys ble jevne og pene. Det tar litt tid å lage dem. Det er godt å ha litt tid for ettertanke og ro innimellom, og lysstøyperdagen både gir og krever nettopp det. De ferdige lysa ble bedt over og velsignet av en prest, du aner kanskje hvilken.

Så litt om Hellig-tre kongersdagen: 

Dagen feires 6. januar, trettendedag jul. For mange markerer dette slutten på jula. Det trearmede lyset skal tennes på Hellig-tre-kongers-aften. Det heter seg at jula er slutt når lyset har brent slik at de tre flammene møtes. ( Pass litt ekstra på da, slik at brennende veker ikke faller ned og forårsaker skade.)

I Bibelen står det at det var noen vise menn som kom til Jesu krybbe. I følge gammel tradisjon, sies det at det var de tre kongene; Kaspar, Melchior og Baltasar. De representerte de tre verdensdelene som var kjent på den tid, og evangeliet forkynner at Jesus kom med frelse til alle folkeslag. 

Hvis du vil vite mer om Hellig tre kongers dag, kan du klikke deg inn på linken:

https://no.wikipedia.org/wiki/Helligtrekongersdag 

Sjølve bibelteksten finner du i Matteusevangeliet i det 2. kapittel, og om du ikke har bibelen for hånden akkurat nå, kan du finne teksta på bibel.no eller lese den her:

Vismennene hyller Jesus 
Da Jesus var født i Betlehem i Judea, på den tiden Herodes var konge, kom noen vismenn fra Østen til Jerusalem og spurte: «Hvor er jødenes konge som nå er født? Vi har sett stjernen hans gå opp, og vi er kommet for å hylle ham.»  Da kong Herodes hørte det, ble han svært urolig, og hele Jerusalem med ham.  Han kalte sammen alle overprestene og folkets skriftlærde og spurte dem ut om hvor Messias skulle bli født.   «I Betlehem i Judea», svarte de, «for slik står det skrevet hos profeten:
           Du Betlehem i Juda land
           er slett ikke den ringeste av fyrstene i Juda.
           For fra deg skal det komme en fyrste
           som skal være hyrde for mitt folk Israel.»
  Da kalte Herodes vismennene til seg i all stillhet og spurte dem nøye ut om tiden da stjernen hadde vist seg.  Så sendte han dem til Betlehem og sa: «Dra av sted og forhør dere nøye om barnet! Og når dere har funnet det, så meld fra til meg, for at også jeg kan komme og hylle det.»  Da de hadde hørt kongens ord, dro de av sted. Og se, stjernen som de hadde sett gå opp, gikk foran dem inntil den ble stående over stedet der barnet var.  Da de så stjernen, ble de fylt av jublende glede.  De gikk inn i huset og fikk se barnet hos moren, Maria, og de falt på kne og hyllet ham. Så åpnet de skrinene sine og bar fram gaver til barnet: gull, røkelse og myrra. Men i en drøm ble de varslet om at de ikke måtte vende tilbake til Herodes, og de tok en annen vei hjem til sitt land.       Matteus evangelium kap 2, v 1-12

-------

Det var så mange som ville ha Hellig-tre-kongerslys at Gammalhusfrua fort skjønte at hun hadde for få., der hun satt med heklinga si. Så må hun nok må sette av en dag til med lys-onn. Hun har lovet bort noen allerede. 

Noen tårkler og skjerf skiftet eier, også, denne dagen, og det er jo fint da, synes Gammalhusfrua, at det går an å dele litt varme i mørketida; i form av et lunt skjerf eller et bundingstårkle, ja, men ikke minst dette med å kunne tenne lys som skinner av hellig fortelling og hellig håp. 

Og, er det noe hele verda trenger, så er det hellig fortelling som lyser av hellig håp! 

Eivind Skeie synger det slik:

"Må alle dele håpet, så gode ting kan skje!

Må jord og himmel møtes! Et Lys er tent for det!"

I skrivende stund er adventstida ikke helt begynt, men den er her snart. 

Velsignet adventstid! 

God hilsen fra Gammalhusfrua